Άμεση και επιτακτική η ανάγκη θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).
Όλοι μας αντιμετωπίζουμε με κάποια ελαφρότητα το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της επίδρασης που αυτή πρόκειται πολύ σύντομα να έχει στην ζωή μας. ( τολμώ να προβλέψω εντός μιας δεκαετίας γνωρίζοντας το ρίσκο μιας τέτοιας δήλωσης)
Με θεωρείται υπερβολικό; Θα πάω ένα βήμα παραπέτα και θα τολμήσω ισχυριστώ ότι η ΑΙ είναι μεγαλύτερη ανακάλυψη από αυτή του τροχού αλλά ας μπούμε τώρα στην ουσία του θέματος μας.
Προς το παρόν η χρήση της περιορίζεται στην δημιουργία κάποιων φωτογραφίων μέσα από εφαρμογές όπως το @Midjourney , όπως η επισυναπτόμενη “φωτογραφία” μου , και κάποια κείμενα από εφαρμογές όπως το ChatGPT & OpenAI που χρησιμοποιούν φοιτητές και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως οι δημιουργοί περιεχομένου στην βιομηχανία του #seo κ.α.
Σιγά το κακό θα αναρωτηθεί κάποιος. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω και να αιτιολογήσω.
Τι θα λέγατε για μια ai generated εικόνα , άκρως ρεαλιστική , που να δείχνει τον πρωθυπουργό ή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης π.χ. να χαμογελούν στην θέα μια φυσικής καταστροφής ή να βρίσκονται απλά σε σημεία που ποτέ δεν επισκέφτηκαν;
Τι θα λέγατε , για κάτι που συμβαίνει τώρα , να κυκλοφορούν γυμνές “φωτογραφίες” γυναικών που ουδέποτε φωτογραφήθηκαν γυμνές αλλά η AI ,μέσα από απλές φωτογραφίες που έλαβε ως πρωτογενές υλικό, παρήγαγε γινόμενοι στόχος του κάθε εγκληματία;
Κάποιοι θα βιαστείτε να μου πείτε ότι διακρίνετε τις αληθινές φωτογραφίες από τις παραγόμενες από AI.
Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις. Εδώ και ένα απλό φωτομοντάζ από ατάλαντους γραφίστες έχει δημιουργήσει τεκμήρια μιας παραποιημένης πραγματικότητας.
Δεδομένης της εξέλιξης και της ταχύτητας που τρέχει η τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα; Είναι ζήτημα χρόνου και σίγουρα ελάχιστου να παράγουν καλύτερα αποτελέσματα από έναν γραφίστα.
Πόσοι μελετήσατε τις διαφορές του Chat GPT v.3.5 από αυτή της v.4.0 που έγινε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με τόσο μεγάλες ποιοτικές διαφορές στα παραγόμενα αποτελέσματα;
Πότε φτάσαμε στο midjourney στην στο V5 model όπου η κατανόηση – συνοχή μεταξύ ζητούμενου σε κείμενο και παραγόμενης εικόνας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.
Σε πόσο καιρό καλύφθηκε αυτή η διαδρομή. Η απάντηση; Σε ελάχιστους μήνες.
Εδώ λοιπόν βασίζω την ριψοκίνδυνη προαναφεθείσα πρόβλεψη μου για την επόμενη δεκαετία.
Ας συνεχίσουμε.
Τι θα λέγατε για ένα βίντεο ( text to video ) ΑΙ generated που θα έδειχνε κάποιες σκηνές που δεν διαδραματίστηκαν ποτέ;
Είναι υπερβολή; Για αυτό το Google Bard AI απέκλεισε από την λειτουργία του την παραγωγή βίντεο με χρήση ανθρώπων.
Μια ιδιωτική εταιρεία λοιπόν που μόνη της έχει βάλει φραγές στην κυκλοφορία των επόμενων εκδόσεων της προκειμένου να εξετάσει την πιθανή επίδραση τους στην κοινωνία.
Για αυτό το Chat GPT σε αρκετές συγγραφικές του απόπειρες δημιούργησε φανταστικές ιστορίες , όπως εκδηλώσεις , events , βιβλιογραφία κ.α. που δεν υπάρχουν.
Λέει ψέματα δηλαδή; Ακριβώς όπως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούμε το ψέμα ως την βάση έναρξης της φαντασίας στην δημιουργική διαδικασία.
Αυτά τα παραδείγματα είναι μόνο μια σταγόνα από των ωκεανό των πιθανών αρνητικών χρήσεων της ΑΙ.
Ας πάμε στο ζητούμενο τώρα που είναι η άμεση και επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου.
Γιατί άμεση και επιτακτική; Γιατί η τεχνολογίες της ΑΙ τρέχουν με ιλλιγιώδη ταχύτητα και η σχετική νομοθεσία οφείλει να είναι ένα βήμα μπροστά και όχι ένα βήμα πίσω.
Μιλώντας για εφεύρεση με μεγαλύτερη επίδραση στην ανθρώπινη κοινωνία από την ανακάλυψη του τροχού αναρωτιέμαι πως θα σας φαινόταν αν πρώτα άρχισαν μαζικά να κυκλοφορούν τα αμάξια σε δρόμους και μετά υιοθετούσαμε ένα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;
Στην αυγή της τεχνητής νοημοσύνης, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.
Η αναντίλεκτη γοητεία της προόδου και της καινοτομίας που φυσικά έχει πολλά να προσφέρει στον άνθρωπο.
Έίναι το Deep Mind AI που προσέφερε στην ανθρωπότητα την αποκωδικοποίηση 200 εκατομμυρίων πρωτεινών και της δομής έκαστης όταν για την αποκωδικοποίηση μιας και μόνο απαιτείτο η πενταετής εργασία ενός διδακτορικού ερευνητή.
Αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του τι έχει να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Καθώς όμως τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ανθίζουν, θα απορροφούν άθελά τους τις προκαταλήψεις που είναι ενσωματωμένες στα δεδομένα εκπαίδευσής τους, ρίχνοντας μεγάλες σκιές διακρίσεων που διαιωνίζουν την ανισότητα.
Δεν είναι μόνο το φάσμα της μετατόπισης θέσεων εργασίας καθώς η αυτοματοποίηση υπόσχεται να απομακρύνει τους εργαζόμενους από τους ρόλους τους, αφήνοντάς τους να αμφισβητήσουν τη θέση τους σε έναν όλο και πιο μηχανοποιημένο κόσμο.
Δεν είναι μόνο ότι ανήθικοι άνθρωποι και ομάδες ανθρώπων μπορούν να συνωμοτούν με την συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης για κακόβουλους σκοπούς προκειμένου να σπείρουν χάος και φόβο και να υπηρετήσουν την όποια ατζέντα τους.
Προκύπτουν ηθικά προβλήματα, καθώς η ανθρωπότητα παλεύει με τις συνέπειες της παροχής αυτονομίας και εξουσίας σε αλγόριθμους με δυνατότητες εκμάθησης. Τι θα λέγατε για αποφάσεις δικαστηρίων από ΑΙ;
Η εμπιστοσύνη σε αυτά τα ανεξερεύνητα συστήματα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς από έλεγχο της εσωτερικής τους λειτουργίας που κρύβεται μέσα στα αινιγματικά βάθη της αρχιτεκτονικής του «μαύρου κουτιού» τους.
Αναδυόμενα φαινόμενα εκμάθησης που δεν έχουν προγραμματιστεί από τους αλγόριθμους τους έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους. Παράδειγμα με το Google Bard ΑΙ που ερωτήθηκε σε μια γλώσσα που δεν γνώριζε και η μη προγραμματισμένη έρευνα που έκανε τον οδήγησε να μάθει την γλώσσα αυτή μέσα σε ελάχιστα λεπτά και να απαντήσει.
Μέσα σε αυτές τις προκλήσεις, η κοινωνία πρέπει να αναλάβει αποφασιστική δράση, θεσπίζοντας ένα νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για την πλοήγηση σε αυτόν τον brave new world όπως κάποιοι θα έλεγαν.
Παρακαλώ μην παρεξηγηθώ και εκληφθώ ως πολέμιος της AI.
Τουναντίον η έρευνα μου σε αυτή είναι πολυετής και κάρπος ενός έντονου προσωπικού ενδιαφέροντος.
Απλά είναι η έκφραση της συνειδητοποίσης ότι μόνο μέσω της συνετής διακυβέρνησης μπορεί η ανθρωπότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες και τις ελευθερίες που καθορίζουν τη συλλογική μας ταυτότητα.
Υ.Γ. Κάποια μέρη του κειμένου έχουν συνταχθεί με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Μπορείτε να τα εντοπίσετε; Αν το κάνετε αλλά κάποια σας διαφύγουν ή για κάποια έχετε αμφιβολίες δεν σας βοηθά αυτό να διακρίνετε καθαρά το πρόβλημα;
Δ.Σύμβουλος του Εργαστηρίου ΤΠΕ Ήρων
Θανάσης Δαβαλάς