Δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress . Εγχειρίδιο 2023

Δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress

 

H εργασία αυτή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος web design που συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ακαδημαικά υπεύθυνο του προγράμματος εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου  τον Θανάση Δαβαλά που είναι ο διευθύνοντας σύμβουλος του Εργαστηρίου ΤΠΕ Ήρων. Αποτελεί ένα  καθολοκληρίαν σεμινάριο εξ αποστάσεως.

Αποτελεί ένα καλό εγχειρίδιο wordpress για αρχάριους όπως και για όσους ενδιαφέρονται για ένα βοήθημα για δημιουργια ιστοσελιδας για αρχαριους.

Να σας τονίσουμε ότι αυτό συμπεριλαμβάνεται στην υποενότητα του προγράμματος μας ” Σεμινάριο WordPress ”  αλλά και στην υποενότητα ” e commerce σεμινάρια ”  που διοργανώνει αυτόνομα το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων

 

Περίληψη

Η εργασία έχει στόχο να δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα για ένα τουριστικό κατάλυμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με την εγκατάσταση του wordpress. Σε αυτή την πτυχιακή έχουμε χρησιμοποιήσει μια υπό επεξεργασία ιστοσελίδα με το όνομα https://Central Luxury Apartment in Thessaloniki.com.

Όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την καλύτερη λειτουργία και παρουσίαση της ιστοσελίδας μας.

Περιεχόμενα

Περίληψη ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WORDPRESS …………………………………………………………………………………………

5 1.2 Πριν την Εγκατάσταση του WORDPRESS………………………………………………………………………………………

5 1.4 Εγκατάσταση WORDPRESS ………………………………………………………………………………………………………..

10 1.5 Διαχείριση Ιστοχώρου …………………………………………………………………………………………………………………..

10 1.6 Περιβάλλον διαχείρισης του WordPress (backend) ………………………………………………………………………..

11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ …………………………………………………………………………………..

13 2.1 Εγκατάσταση Θέματος ………………………………………………………………………………………………………………….

13 2.2 Βοηθητικές Εφαρμογές – FILEZILLA FTP CLIENTΣ …………………………………………………………………..

15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΡΘΡΩΝ, ΣΕΛΙΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥ

…………………………………………………….

17 3.1 Κατηγορίες Άρθρων ……………………………………………………………………………………………………………………..

18 3.2 Άρθρα ………………………………………………………………………………………………………………………………………….

19 3.3 Σελίδα ………………………………………………………………………………………………………………………………………….

21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ PLUG IN …………………………………………………………………….

22 4.1 AKISMET ……………………………………………………………………………………………………………………………………

23 4.2 CONTACT FORM 7 …………………………………………………………………………………………………………………….

23 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ……………………………………………………………………………………………………………………………… 24

 

Εισαγωγή

 

Η ιστοσελίδα που μελετάμε είναι μία σελίδα για ένα διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έγινε χρήση της πλατφόρμας wordpress η οποία προσφέρεται δωρεάν μιας και είναι ένα προϊόν λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Η ιστοσελίδα του οποίου το URL είναι https://Central Luxury Apartment in Thessaloniki.com.

Κεφάλαιο 1 – Τι είναι το wordpress

 

Το WordPress , ένα από τα δημοφιλέστερα ανοιχτού κώδικα λογισμικά ιστοσελίδων με την άδεια GPL, γραμμένο σε PHP και MySQL, είναι ένα δωρεάν λογισμικό, διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση πριν δέκα χρόνια περίπου, το 2003 και μόλις το 2004 μετά από αλλαγή των όρων άδειας χρήσης ενός ανταγωνιστικού λογισμικού (Movable Type), οι χρήστες μετέβησαν στο WordPress.

1.1 Χαρακτηριστικά και Δυνατότητες του WORDPRESS

 

Η πλατφόρμα έχει αρκετές σημαντικές δυνατότητες με την πιο γνωστή από αυτές να είναι οι πρόσθετες λειτουργίες. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι χωρίς ιδιαίτερες προγραμματιστικές γνώσεις, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν την θέση των στοιχείων του γραφικού περιβάλλοντος, χωρίς να επεξεργάζονται κώδικα PHP ή HTML.

Το WordPress έχει την δυνατότητα ανάθεσης πολλών κατηγοριών και υποκατηγοριών στα άρθρα, δυνατότητα ενσωματωμένης διαχείρισης συνδέσμων καθώς και υποστήριξη για ετικέτες στα άρθρα και τις σελίδες.

Η πλατφόρμα υποστηρίζει τα πρότυπα Trackback και Pingback για προβολή συνδέσμων προς άλλες ιστοσελίδες οι οποίοι με την σειρά τους έχουν συνδέσμους προς μια δημοσίευση ή άρθρο. Επίσης έχει μεγάλη ποικιλία από πρόσθετες λειτουργίες οι οποίες βοηθούν τους χρήστες να επεκτείνουν την λειτουργικότητά του.

1.2 Πριν την Εγκατάσταση του WORDPRESS

 

Σε αυτό το κεφάλαιο θα δείξουμε πως γίνεται η εγκατάσταση του wordpress μέσα από ένα περιβάλλον hosting στο οποίο η εφαρμογή wordpress προσφέρεται δωρεάν.

Την εγκατάσταση του wordpress θα την υλοποιήσουμε μέσω ενός υπάρχον web server. Το πακέτο φιλοξενίας αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να φιλοξενεί απεριόριστο αριθμό ιστοχώρων και βάσεων δεδομένων. Επίσης δίνει στον ιδιοκτήτη την δυνατότητα χρήσης της τελευταίας έκδοσης του κώδικα Php και Html5 μαζί με πολλά άλλα χαρακτηριστικά ενώ προσφέρει προς εγκατάσταση πολλές εφαρμογές όπως το wordpress.

Η κατασκευή μιας ιστοσελίδας ξεκινά με την κατοχύρωση Domain name το οποίο είναι το όνομα του χώρου. Υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες Ελληνικές εταιρείες κατοχύρωσης domain name από τις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε το όνομα χώρου για την ιστοσελίδα μας. Ενδεικτικά το domain name κοστίζει γύρω στα 25 ευρώ ανά δύο χρόνια.

Το αρχικό μας βήμα είναι , να βρούμε το κατάλληλο web hosting που θέλουμε να συνεργαστούμε, και να κάνουμε search το domain ώστε να δούμε διαθεσιμότητα όπως βλέπετε στην (εικόνα 1).

(Εικόνα 1)

Στην δική μας περίπτωση το domain name είναι ελεύθερο και όχι καταχωρημένο από τρίτους.

Πατάμε στην επιλογή προσθήκη (εικόνα 2), ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες καταχώρησης του domain name.

(Εικόνα 2)

Στο επόμενο βήμα μας, ζητείται είτε να συνδεθούμε στο site αν έχουμε ήδη ένα λογαριασμό, είτε να δημιουργήσουμε έναν και το οποίο πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση μας (εικόνα 3)

Πατώντας το κουμπί παραγγελίας ολοκληρώνεται η διαδικασία και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο στο λογαριασμό της κάρτας μας ολοκληρώνεται η αγορά. Στη συνέχεια θα λάβουμε ένα ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αυτή τη διεύθυνση που δηλώσαμε κατά την εγγραφή μας στο site. Το μήνυμα περιέχει πληροφορίες σχετικές με την χρήση του ονόματος που μόλις αγοράσαμε.

1.3 Διαχείριση domain name

Η διαχείριση ενός domain αποτελείται από τις εξης παρακάτω κύριες λειτουργίες:

1. Ανανέωση ονόματος :

Πριν τη λήξη του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουμε πληρώσει μπορούμε να ανανεώσουμε την συνδρομή ώστε το όνομα αυτό να συνεχίσει να είναι ενεργό

2. Μεταφορά ονόματος :

Αν επιθυμούμε μπορούμε να μεταφέρουμε χωρίς κανένα κόστος το όνομα σε κάποιον άλλον καταχωρητή (registar). Καταχωρητής είναι μια εταιρία που αναλαμβάνει για μας την κατοχύρωση και καταχώρηση στα ηλεκτρονικά μητρώα το όνομα που έχουμε διαλέξει και έχουμε πληρώσει. Επομένως είναι πιθανό να θελήσουμε για διάφορους λόγους να αλλάξουμε εταιρία

Αλλαγή DNS name servers

Οι name servers είναι υπηρεσίες οι οποίες ουσιαστικά συνδέουν μία διεύθυνση IP με ένα όνομα. Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που θέλουμε να πούμε, ότι ένας ιστότοπος όπως και κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο έχει μία διεύθυνση που αποτελείται από ένα πλήθος δυαδικών στοιχείων της μορφής χχχ.χχχ.χχχ.χχχ παράδειγμα 192.245.123.111.

Επειδή όμως αυτή η διεύθυνση είναι δύσκολο να απομνημονευτεί υπάρχει ένα σύστημα που συνδέει αυτή τη διεύθυνση με ένα όνομα που είναι εύκολο στον άνθρωπο να το θυμάται. Το όνομα αυτό δεν είναι άλλο από το domain name.

Ετσι λοιπόν κάθε φορά που πληκτρολογεί κάποιος μια διεύθυνση URL σε έναν φυλλομετρητή ιστού (web browser) αυτός αναλαμβάνει να στείλει ένα αίτημα σε έναν DNS name server έτσι ώστε να γίνει η σύνδεση του ονόματος με την IP διεύθυνση και να φορτωθεί η ιστοσελίδα. Αυτός ο DNS server δεν είναι δωρεάν υπηρεσία αλλά επι πληρωμή και συνήθως παρέχεται από τις υπηρεσίες φιλοξενίας web hosting.

Με τη χρήση των στοιχείων (όνομα χρήστη και συνθηματικό) που μας δόθηκαν στο email επιβεβαίωσης συνδεθήκαμε στη σελίδα διαχείρισης του domain μας για να μπορέσουμε να καταχωρήσουμε τους name servers όπως αναλύσαμε πιο πάνω.

Για να κάνουμε την αλλαγή του name servers θα πρέπει να πάμε στην κατηγορία domains. Όταν κάνουμε κλικ στη λέξη domains θα μας δείξει τη λίστα με τα domain που έχουμε κατοχυρώσει σε αυτή την εταιρεία. Θα πρέπει να επιλέξουμε το domain για το οποίο θέλουμε να κάνουμε αλλαγή nameservers.

Στη συνέχεια θα ανοίξει μία νέα σελίδα στην οποία θα βρίσκεται μόνο του αυτό το domain. Σε αυτή τη σελίδα υπάρχουν όλες οι επιλογές διαχείρισης domain. Μία από αυτές σε όλες τις εταιρείες κατοχύρωση domain είναι η αλλαγή nameservers.

Πηγαίνουμε στην επιλογή προσθήκη name servers διότι μόλις αγοράσαμε το domain και δεν υπάρχουν ήδη τοποθετημένοι nameservers. Εκεί ακριβώς πρέπει να πατήσουμε για να κάνουμε την αλλαγή των nameservers.

Σε εκείνο το σημείο κάνουμε κλικ στο link που μας πετάει και τότε θα προκύψει ένα παράθυρο το οποίο

μας ζητάει να βάλουμε τους nameservers. Εδώ θα πρέπει να τοποθετήσουμε τους νέους servers που λάβαμε από την εταιρία φιλοξενίας. Συνοψίζοντας το domain name “Central-Luxury-Apartment-in-Thessaloniki” έχει αγοραστεί και ο ιστότοπος μας θα φιλοξενείται στον web server.[Μπίκας, 2011]

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού. Κατόπιν χρειάζονται από 24 μέχρι και 48 ώρες για ενεργοποιηθούν οι name servers. Έως ότου ενεργοποιηθούν οι name servers σε κάθε προσπάθεια φόρτωσης του ιστοσχώρου https://Central Luxury Apartment in Thessaloniki.com.σε κάποιον φυλλομετρητή ιστού θα επιστρέφεται μήνυμα ότι είναι υπό κατασκευή.

1.4  Δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress – Εγκατάσταση WORDPRESS

 

Η εγκατάσταση εφαρμογών διαχείρισης περιεχομένου (CMS) και εν προκειμένω του wordpress είναι μία σχετικά εύκολη διαδικασία που δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού παρά μόνο την κατανόηση βασικών εννοιών και διαδικασιών όπως ανέβασμα αρχείων στους servers με FTP, συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων κλπ

Εγκατάσταση από το πακέτο φιλοξενίας του web server

Αφού κατοχυρώσουμε το domain στη συνέχεια πρέπει να αγοράσουμε ένα πακέτο hosting. Συνήθως μία εταιρεία που κατοχυρώνει ονόματα domain και ασχολείται επίσης με πακέτα hosting

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που παρέχουν web hosting προσφέρουν δωρεάν διάφορες εφαρμογές για τους πελάτες τους όπως είναι το wordpress. Η διαδικασία εγκατάσταση είναι πάρα πολύ απλή – κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού- και ολοκληρώνεται σε λίγα μόλις λεπτά.

Η εγκατάσταση φυσικά γίνεται στον web server και είναι προσπελάσιμη από οποιονδήποτε υπολογιστή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Εμείς λοιπόν παρακάτω θα δούμε αναλυτικά την διαδικασία εγκατάστασης του wordpress χρησιμοποιώντας ένα πακέτο φιλοξενίας.

Πληκτρολογώντας τη διεύθυνση που μας έχει δοθεί από την εταιρεία web hosting, εμφανίζεται το παράθυρο σύνδεσης στον λογαριασμό του χρήστη στον οποίον ανήκει το πακέτο φιλοξενίας. Στο παράθυρο αυτό στα αντίστοιχα πεδία πληκτρολογούμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό.

Αφού συνδεθούμε βλέπουμε στην οριζόντια γραμμή μενού το κουμπί applications όπου εκεί υπάρχει μία αναδυόμενη λίστα με τις διαθέσιμες εφαρμογές προς εγκατάσταση

Αφού βρούμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει (το wordpress) προχωράμε την εγκατάσταση πατώντας το κουμπί «install»

Σε αυτό το βήμα μετά το πάτημα του κουμπιού «install» εμφανίζεται η μπάρα προόδου εγκατάστασης του wordpress. Όταν φθάσει στο 100% η εγκατάσταση θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Επιλέγουμε από τη λίστα με τα domain names που έχουμε αυτό που μας ενδιαφέρει δηλαδή το

Central-Luxury-Apartment-in-Thessaloniki. Τώρα πια η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί και είναι έτοιμη για χρήση ή και διαχείριση.

Μπορείτε να δείτε πακέτα κατασκευής ιστοσελίδας με wordpress από την εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων dreamweaver.gr που δημιουργήσε την ιστοσελίδα μας με την χρήση wordpress

1.5 Δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress – Διαχείριση Ιστοχώρου

 

Από τη στιγμή που έχει γίνει η εγκατάσταση ο χρήστης μπορεί όποτε το επιθυμεί είτε να διαχειριστεί τις βασικές λειτουργίες του πχ τη διαχείριση των στοιχείων των χρηστών, των κωδικών κλπ, είτε να αρχίσει να προσθέτει άρθρα και σελίδες.

(Εικόνα 4)

Στην (εικόνα 4) βλέπουμε ότι η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί και μπορούμε μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης του πακέτου φιλοξενίας το οποίο λέγεται και Plesk Cpanel μπορούμε να αλλάξουμε τον κωδικό εισόδου στη εφαρμογή του wordpress διότι κατά την εγκατάσταση το όνομα χρήστη και ο κωδικός δημιουργούνται αυτόματα

Από αυτό το σημείο και μετά το wordpress έχει εγκατασταθεί ο ιστοχώρος είναι ενεργός και τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να τον διαμορφώνουμε, να γράφουμε κείμενα, πληροφορίες, κλπ.

1.6 Περιβάλλον διαχείρισης του WordPress (backend)

Στις περισσότερες διαδικτυακές εφαρμογές και ιδιαίτερα σε αυτές τις διαχείρισης περιεχομένου (CMS) υπάρχουν δύο «όψεις» περιβάλλοντα της εφαρμογής. To περιβάλλον front end δηλαδή αυτό που βλέπει ο χρήστης (ο οποίος θέλει να βρει πληροφορίες για την σελίδα μας) εν προκειμένω πληκτρολογώντας την διεύθυνση του.

To περιβάλλον back end, αυτό που βλέπει ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές που μέσα από αυτό μπορούν να ανεβάζουν πληροφορίες, εικόνες κλπ καθώς και να εκτελούν έναν μεγάλο αριθμό λειτουργιών απαραιτήτων για τη λειτουργία του ιστοχώρου όπως είναι η εκχώρηση δικαιωμάτων σε χρήστες, η διαχειρίση κωδικών δημιουργία/τροποποίηση πρόσθετων εφαρμογών/επεκτάσεων τα γνωστά plug ins.

Για να συνδεθούμε στο backend πληκτρολογούμε την διεύθυνση https://Cental Luxury Apartment in Thessaloniki/admin και στην φόρμα που εμφανίζεται πληκτρολογούμε το όνομα και τον κωδικό (εικόνα 5).

Δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress - Σύνδεση στο backend

Πατώντας το κουμπί Log in (Σύνδεση) και αφού έχουμε πληκτρολογήσει σωστά τα στοιχεία μας θα μεταφερθούμε στη διαχείριση της σελίδας μας (εικόνα 6).

Διαχειριστικό περιβάλλον του wordpress

(Εικόνα 6 )

Κεφάλαιο 2 . Δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress

Αφού λοιπόν έχει η εγκατασταθεί η εφαρμογή wordpress και έχουν γίνει και οι βασικές λειτουργίες όπως οι αλλαγές κωδικών που αναφέραμε πιο πάνω, σειρά τώρα έχει η διαμόρφωση της ιστοσελίδας.

Με τον όρο διαμόρφωση εννοούμε να δοθεί μία συγκεκριμένη μορφή και δομή στην ιστοσελίδα με την προσθήκη γραφικών και εικόνων, μενού πλοήγησης, μικροεφαρμογών κλπ.

2.1 Δημιουργία ιστοσελίδας με wordpress – Εγκατάσταση Θέματος

Ως θέμα εννοείται ένα σύνολο γραφικών και εικόνων (template) το οποίο πολλές φορές καλείται πρότυπο ή ακόμα και φόντο. Το wordpress μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε κάποιο από τα πολλά διαθέσιμα δωρεάν μέσα από τον ιστότοπο του wordpress. Επίσης υπάρχουν και πολλές εταιρίες που διαθέτουν τέτοια θέματα είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Τέλος οι έμπειροι χρήστες που διαθέτουν γνώσεις προγραμματισμού και γραφιστικής μπορούν να σχεδιάσουν τα δικά τους θέματα.

Εμείς για την δική μας την σελίδα επιλέξαμε το Grandium Theme, το οποίο είναι ένα θέμα καθαρά για ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες.

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα από πολλά δωρεάν θέματα που μας δίνει το wordpress , πηγαίνουμε «Εμφάνιση» – «Θέματα Εμφάνισης» – «Προσθήκη νέου Θέματος Εμφάνισης» βρίσκουμε το θέμα που θέλουμε και πατάμε «Εγκατάσταση (εικόνα 7,8,9).

Εγκατάσταση wordpress

(Εικόνα 7)

Εγκατάσταση wordpress

(Εικόνα 8)

Εγκατάσταση wordpress

(Εικόνα 9)

Στη συνέχεια θα δούμε την επιβεβαίωση του ότι το θέμα μας έχει ενεργοποιηθεί όπως βλέπετε και στο δικό μας ενεργοποιημένο θέμα στην παρακάτω (εικόνα 10) και πατώντας στο κουμπί «Προσαρμογή» μπορούμε να αρχίσουμε την επεξεργασία του θέματος μας.

 

Εγκατάσταση θέματος στο wordpress

(Εικόνα 10)

2.2 Βοηθητικές Εφαρμογές – FILEZILLA FTP CLIENTΣ

Σε αυτό το σημείο είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε ότι χρησιμοποιήσαμε ένα εργαλείο μεταφοράς αρχείων ftp client που ονομάζεται Filezilla και διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Το Filezilla μας βοήθησε στη μεταφορά των αρχείων προς και από τον web server.

Για παράδειγμα όταν θέλουμε να ανεβάσουμε εικόνες όπως για παράδειγμα το βασικό φόντο της αρχικής σελίδας Παρόλο που μπορούμε να το κάνουμε αυτό από τη σελίδα διαχείρισης του χώρου μας δηλαδή στην φιλοξενία από τον web server μέσω του πίνακα ελέγχου που λέγεται Plesk CP (control Panel) θεωρούμε ότι με τον εξωτερικό ftp client Filezilla η δουλειά γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα.[Οικονόμου, 2009]

Βέβαια αυτό προϋποθέτει

α) την εγκατάσταση της εφαρμογής του Filezilla στον υπολογιστή μας

β) την παραχώρηση δικαιωμάτων πρόσβασης στα αρχεία του wordpress που γίνεται μέσα από τη διαχείριση CP και θα αναλυθεί στη συνέχεια

Εγκατάσταση εφαρμογής FILEZILLA

Filezilla download

(Εικόνα 11)

Στην (εικόνα 11) φαίνεται ο σύνδεσμος από όπου και μπορούμε να κατεβάσουμε το Filezilla ανάλογα με το λειτουργικό μας σύστημα. H εγκατάσταση του Filezila είναι απλή διαδικασία όπως ακριβώς μια οποιαδήποτε εφαρμογή, οπότε δεν συντρέχει λόγος να επεκταθούμε σε αυτό

Χρήση του FTP CLIENT FILEZILLA

 

Filezilla panel

Την πρώτη φορά που θα ανοίξουμε την εφαρμογή Filezilla δεν υπάρχουν κάποιοι λογαριασμοί καταχωρημένοι οπότε χρειάζεται να το κάνουμε αυτό. Από το μενού αρχείο επιλέγουμε το διαχειριστή τοποθεσιών (εικόνα 12).

Filezilla ρυθμίσεις

(Εικόνα 12)

Στη συνέχεια συμπληρώνουμε τα πεδία ως ακολούθως (εικόνα 13).

 

1. Πατάμε το κουμπί νέα τοποθεσία

2. Αλλάζουμε το όνομα χρήστη με ένα της επιλογής μας ώστε να το θυμόμαστε.

3. Πληκτρολογούμε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας μας στο πεδίο κόμβος.

4. Αλλάζουμε τον τύπο σύνδεσης σε «τυπικός» διότι θέλουμε να απαιτείται ο κωδικός πρόσβασης για μεγαλύτερη ασφάλεια.

5. Πληκτρολογούμε το όνομα χρήστη που είχαμε δημιουργήσει πιο πριν

6. Αντίστοιχα πληκτρολογούμε των κωδικό και

7. Πατάμε το κουμπί σύνδεσης για να συνδεθούμε

Filezilla ftp ρυθμίσεις

(Εικόνα 13)

Μόλις συνδεθούμε θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν δυο παράθυρα σε κάθετη διάταξη. Το αριστερό αφορά τον υπολογιστή μας και το δεξί παράθυρο τον web server. Από κει και έπειτα η διαδικασία μεταφοράς αρχείων είναι ίδια με αυτή που χρησιμοποιούμε στα windows είτε με εντολές είτε με τη λειτουργία drag and drop (εικόνα 14)

Filezilla σύνδεση

(Εικόνα 14)

Κεφάλαιο 3 – Δημιουργία άρθρων, σελίδων και μενού

 

Μια ιστοσελίδα, πριν την κατασκευή της, πρέπει να μελετηθεί ως προς το πώς θα παρουσιαστεί. Κάθε αντικείμενο, κάθε menu και γενικά οτιδήποτε χρησιμοποιηθεί, έχει την δική του θέση με στόχο να είναι εύχρηστο.

Για να βρούμε ποιες πληροφορίες είναι σημαντικές για τον χρήστη, πρέπει να μελετήσουμε που αναφέρεται η σελίδα και για ποιόν λόγο κάποιος θα θελήσει να μας επισκεφτεί. Επομένως το αρχικό σκεπτικό για τον εμπλουτισμό του ιστοτόπου ήταν ότι θα πρέπει ο χρήστης να μπορεί να ενημερωθεί λεπτομερέστατα σε ότι αφορά το διαμέρισμα και την πόλη.

Η ιστοσελίδα μας, αναφέρεται στους χρήστες που επιθυμούν να βρουν διαμονή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτές είναι οι βασικές ανάγκες που προσπαθεί να μας καλύψει η σελίδα.

3.1 Κατηγορίες Άρθρων

 

Στο αυτό μέρος του κεφαλαίου θα ασχοληθούμε με την δημιουργία σελίδων, κατηγοριών και του μενού που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Το wordpress σχεδιάστηκε αρχικά ως ιστολόγιο. Ξεκινάμε με την δημιουργία των κατηγοριών. Επιλέγουμε (άρθρα) και στην συνέχεια κατηγορίες από το μενού dashboard και μεταβαίνουμε στην σελίδα (εικόνα 15).

Δημιουργία άρθρων στο wordpress

(Εικόνα 15)

Βλέπουμε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες κατηγορίες, που είναι εγκατεστημένες από το ίδιο το θέμα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε όσες κατηγορίες επιθυμούμε ώστε να οργανώσουμε σωστά τα άρθρα μας , συμπληρώνοντας τα παρακάτω πεδία και πατώντας το κουμπί «Προσθήκη Κατηγορίας» (εικόνα 16).

Προσθήκη κατηγορίας στο wordpress

(Εικόνα 16)

3.2 Άρθρα

 

Για να δημιουργήσουμε κάποια άρθρα, επιλέγουμε «Άρθρα» – «Όλα τα Άρθρα». Όπως βλέπουμε έχουμε δημιουργήσει ήδη τρία βασικά άρθρα στην σελίδα μας. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε και άλλα , πατάμε στο κουμπί «Προσθήκη Νέου» (εικόνα 17).

Προσθήκη άρθρου στο wordpress

(Εικόνα 17)

Για κάθε άρθρο μας παρέχει το wordpress τη δυνατότητα να το διαμορφώσουμε όπως ακριβώς θα κάναμε αν γράφαμε ένα κείμενο σε κάποιον κειμενογράφο όπως το MS WORD. Παράδειγμα στοίχιση άρθρου, χρώμα, γραμματοσειρά κλπ ή ακόμα και προσθήκη φωρογραφιών.

Για να τοποθετήσουμε μία εικόνα μέσα στο άρθρο θα πρέπει να πατήσουμε το κουμπί «Προσθήκη Πολυμέσων» που βρίσκεται κάτω από τον τίτλο του άρθρου και μετά να ανεβάσουμε την φωτογραφία. Βλέπουμε ότι το wordpress μας παρέχει αυτή την ευκολία και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τον ftp.

Όπως παρατηρείται στην (εικόνα 18) πατώντας το κουμπί «Προσθήκη Πολυμέσων» θα μας μεταφέρει στο παράθυρο μεταφόρτωσης του αρχείου φωτογραφίας που έχουμε στον υπολογιστή μας.

Αν η φωτογραφία υπήρχε ήδη στον web server τότε θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιούσαμε πατώντας το κουμπί media library ώστε να μεταβούμε στον φάκελο με τις φωτογραφίες και να επιλέξουμε αυτή που μας ενδιαφέρει. Εμείς όμως θα πατήσουμε το κουμπί upload files για να μεταφορτώσουμε τη φωτογραφία όπως προείπαμε. Το wordpress μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και τη λειτουργία του drag and drop για τη μεταφόρτωση. Μετά την μεταφόρτωση απλά επιλέγουμε την φωτογραφία που επιθυμούμε και πατάμε το κουμπί «Προσθήκη» (εικόνα 19).

Προσθήκη εικόνας σε άρθρο στο wordpress

(Εικόνα 18)

Προσθήκη πολυμέσων στο wordpress σε άρθρο / σελίδα

(Εικόνα 19)

3.3 Σελίδα

 

Θα ασχοληθούμε τώρα με τη διαδικασία διαχείρισης σελίδων, εισαγωγή νέων σελίδων, τροποποίηση κλπ. Οι σελίδες μας εμφανίζονται στην πάνω οριζόντια γραμμή του ιστοτοπού μας και πάνω από τις κεντρικές φωτογραφίες (εικόνα 20).

Δημιουργία σελίδας στο wordpress

(Εικόνα 20)

Για να δημιουργήσουμε μια νέα σελίδα, επιλέγουμε «Σελίδες» – «Προσθήκη Νέας (εικόνα 21). Η διαδικασία είναι ίδια με αυτή της δημιουργίας ενός άρθρου.

Δημιουργία νέας σελίδας στο wordpress

(Εικόνα 21)

Κεφάλαιο 4 – Προσθήκη κατάλληλων plugin

 

Σε αυτό το κεφάλαιο θα αναφερθούμε στο πως εγκαθιστούμε τα plug in, καθώς και πως τα διαχειριζόμαστε. Η ύπαρξη των τόσων plug in στο WordPress είναι κάτι που το κάνει ξεχωριστό και ταυτόχρονα του δίνει μια αίγλη σαν CMS. [https://el.wordpress.org/]

Στην συνέχεια θα δούμε ένα-ένα ξεχωριστά τα plug in που προσθέσαμε για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Η εγκατάστασή όλων των plug in πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο και γίνεται ως εξής:

Πρώτο βήμα: Πηγαίνουμε στην καρτέλα «Πρόσθετα» και έπειτα «Νέο Πρόσθετο» (εικόνα 22)

Προσθήκη plugin στο wordpress

(Εικόνα 22)

Δεύτερο βήμα: Πληκτρολογούμε στην αναζήτηση το όνομα του plug in που θέλουμε να κατεβάσουμε (εικόνα 23).

Κατέβασμα plugin στο wordpress

(Εικόνα 23)

Τρίτο βήμα: Βρίσκουμε το plug in και πατάμε εγκατάσταση στην δική μας περίπτωση επειδή το έχουμε ήδη εγκατεστημένο, μας βγάζει να κάνουμε αναβάθμιση.

Τέταρτο βήμα: Αφού ολοκληρωθεί με επιτυχία η εγκατάσταση πατάμε ¨Ενεργοποίηση Προσθέτου¨.

4.1 AKISMET

 

Το Akismet είναι ένα plug in που χρησιμοποιείται για να αποφεύγεται το spam σε μια σελίδα καθώς επίσης και να ξεχωρίζει πια σχόλια είναι πραγματικά ή όχι.

4.2 CONTACT FORM 7

 

Το Contact Form 7 είναι ένα αρκετά χρήσιμο πρόσθετο αφού κάθε site πρέπει να έχει μια σελίδα επικοινωνίας. Αυτή είναι δουλειά του Contact form 7, αφού παρέχει μια ωραία φόρμα για να να μπορεί ο επισκέπτης της σελίδας να επικοινωνήσει με τον κάτοχό της. Αφού λοιπόν το εγκαταστήσουμε είμαστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουμε.

Πηγαίνουμε λοιπόν στην «Επικοινωνία» – «Φόρμα Επικοινωνίας» όπως φαίνεται παρακάτω και δημιουργούμε μια νέα φόρμα (εικόνα 24).

(Εικόνα 24)

Συμπεράσματα

 

Η δημιουργία της ιστοσελίδας μας πραγματοποιήθηκε με το WordPress (σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα) και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο site πληροφοριών για τους επισκέπτες του.

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να το βελτιώνουμε και να το ενημερώνουμε και να είναι χρηστικό με αρκετή επισκεψιμότητα.

Η εμπειρία που αποκτήσαμε με αυτή την εργασία είναι μεγάλη και κατανοήσαμε ότι για την χρήση του WordPress δεν χρειάζονται προγραμματιστικές γνώσεις καθώς το συγκεκριμένο CMS δεν το είχαμε ξαναχρησιμοποιήσει.

Υπάρχουν δε αρκετά video καθώς και forum που παρέχουν γνώσεις και καθοδήγηση. Επίσης προσφέρει πληθώρα χρήσιμων plug in που μπορεί να χρειαστεί η ιστοσελίδα μας. Συνεπώς είναι ένα CMS εύκολο, εύχρηστο και απλό προς τον χρήστη.

 

 

 

5/5 - (33 votes)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *