To Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων και η λογική του researchersbook.gr
Στο βιβλίο του που δημοσιεύθηκε το 2002 στα Αγγλικά που φέρει τον τίτλο: «Linked: Η νέα επιστήμη των Δικτύων», ο Ούγγρος στην καταγωγή μαθηματικός A.L. Barabasi, παραθέτει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση σύνθετων και πολύπλοκων δικτύων.
Στον πρόλογο του βιβλίου αυτού, ο Barabasi χρησιμοποιεί έναν παραλληλισμό μεταξύ μιας τυπικής περίπτωσης που δείχνει τη λειτουργία του παγκόσμιου δικτύου υπολογιστών και των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων του Αποστόλου Παύλου.
Κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ο Απόστολος Παύλος θεμελίωσε την εξάπλωση σε παγκόσμια κλίμακα της χριστιανικής πίστης, ακολουθώντας μια δικτυακή λογική.
Μετέβαινε από οικισμό σε οικισμό, από πόλη σε πόλη και δημιούργησε ένα δίκτυο κοινοτήτων, καλλιεργώντας τις σχέσεις μεταξύ των πρώτων αυτών χριστιανικών κοινοτήτων.
Το Φεβρουάριο του 2000, ένας δεκαπεντάχρονος Καναδός έφηβος, με το ψευδώνυμο Maffia Boy έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό, αποστέλλοντας ιούς και μολύνοντας αρκετές χιλιάδες υπολογιστών, παραλύοντας έτσι τη διακίνηση δεδομένων μερικών σημαντικών Αμερικανών παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου.
Με βάση τη δικτυακή λογική που διέπει τη λειτουργία του Διαδικτύου, κατέστη δυνατή η ταυτόχρονη μόλυνση των αρχικών σελίδων των εταιρειών Yahoo, Amazon, eBay και άλλων, με την αποστολή σε όλες αυτές ενός τεράστιου και μη αναμενόμενου, απλά μη αντιμετωπίσιμου, αριθμού αιτήσεων για εξυπηρέτηση, θέτοντας αυτές προσωρινά εκτός λειτουργίας.
Αν και τα δυο αυτά ακραία παραδείγματα φαίνεται να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, τόσο χρονικά όσο και εκ φύσεως, το κοινό τους σημείο παρόλα αυτά είναι η κατάδειξη της ανεκτίμητης αξίας των δικτύων, η οποία είναι διαχρονική.
Η δικτυακή δομή μπορεί να παρατηρηθεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος είναι ένα δίκτυο από νευρικά κύτταρα συνδεδεμένα με άξονες, και τα κύτταρα από μόνα τους είναι ένα δίκτυο μορίων συνδεδεμένα με βιοχημικές αντιδράσεις.
Οι κοινωνίες, επίσης, είναι δίκτυα ανθρώπων συνδεδεμένοι με φιλίες, οικογενειακές σχέσεις και επαγγελματικούς δεσμούς.
Σε μεγαλύτερη κλίμακα, διατροφικές αλυσίδες και οικοσυστήματα μπορούν να παρουσιαστούν σαν δίκτυα ειδών.
Τα δίκτυα εισχωρούν ακόμα και στην τεχνολογία: το Διαδίκτυο, τα δυναμικά δίκτυα και τα συστήματα μεταφοράς δεν είναι παρά μόνο μερικά παραδείγματα.
Ακόμα και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε τις σκέψεις μας στους άλλους, είναι ένα δίκτυο, φτιαγμένο από λέξεις συνδεδεμένες με συντακτικές σχέσεις.
Έτσι και το researchersbook.gr δεν κάνει τίποτα άλλο από το να φιλοδοξεί ότι θα ενώσει Μέλη ΔΕΠ ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, Ερευνητές, Μεταδιδακτορικούς ερευνητές, Διδάκτορες και Υποψήφιους Διδάκτορες, Μεταπτυχιακούς Φοιτητές, Τελειόφοιτους και προπτυχιακούς φοιτητές σε μια κοινή προσπάθεια για παραγωγή και διάδοση της έρευνας.
Σε αυτήν μπορείτε να αναδείξετε την έρευνα σας, να παρουσιάσετε τμήματα της ή ολόκληρη σε όλες τις επαφές, τις ομάδες τις σελίδες σας, σε πρόσωπα και σε φορείς, οι οποίοι μοιράζονται κοινά ερευνητικά ενδιαφέροντα ή μπορούν να σας κάνουν υποδείξεις, διορθώσεις, παρατηρήσεις υπό το πρίσμα της διεπιστημονικότητας, να την παρουσιάσετε σε ένα ευρύ κοινό, να βρείτε επιστημονικούς συνεργάτες, μέντορες, πηγές χρηματοδότησης.
Ο χρήστης απλά επισκέπτεται τον ιστοτόπο www.researchersbook.gr όπου και πραγματοποιεί online εγγραφή από το σχετικό link εγγραφής στην πρώτη σελίδα που τον οδηγεί στην σελίδα εγγραφής https://researcherbook.gr/register
Τι μπορείτε να επιτύχετε με την εγγραφή σας στην πλατφόρμα Researchers’ Book;
Να εντοπίσετε κοινό, που είναι πρόθυμο να μελετήσει, να διορθώσει, να κοινοποιήσει, να αναπτύξει την έρευνα σας με παρατηρήσεις και καλοπροαίρετες υποδείξεις
Να αναζητήσετε βοήθεια και να δεχτείτε προτάσεις σχετικά με μεθοδολογικά εργαλεία, στατιστική ανάλυση, βιβλιογραφικές πηγές
Να συνάψετε συνεργασίες και να αναζητήσετε πηγές χρηματοδότησης
Να δημιουργήσετε ομάδες και σελίδες κοινών ενδιαφερόντων
Να γνωριστείτε με άλλους ερευνητές
Να συμμετέχετε σε ερευνητικές δράσεις και να απασχοληθώ στον τομέα της έρευνας
Θεωρώ ότι ο στόχος μας σαν Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων είναι εφικτός γιατί δεν ανακαλύπτουμε καμία Αμερική όταν προσπαθούμε να αποτυπώσουμε κάτι που προϋπάρχει και απλά δεν είχε κάποιο τρόπο έκφρασης
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μου ευγνωμοσύνη στην τεχνική ομάδα της dreamweaver.gr , στην Google για την έμπρακτη στήριξη της , στην Microsoft και το Facebook όπου έμπρακτα μας στήριξαν και η στήριξη αυτών των γιγάντων αποτέλεσε ψυχικό εφόδιο σημαντικότερο και από την γενναιόδωρη υλικοτεχνική στήριξη που αυτοί μας παρείχαν καθώς και στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ευστράτιο Παπάνη.
Θα ήταν όμως ασυγχώρητη παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στην σύντροφο της ζωής μου Άννα Αγγελάκη και στους αδελφικούς μου φίλους Βίκτορα Γασπαράκη και Μαρία Ταβουλάρη , διοικητικά μέλη του Lab ICT Heron για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξης τους από τα πρώτα βήματα .
Για το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων
Θανάσης Δαβαλάς