STARTUPS ΕΛΛΑΔΑ

Χρηματοδοτηση startup

Pitch Deck | Business Plan | Οικονομικές προβλέψεις | Εύρεση επενδυτών

STARTUP ΕΛΛΑΔΑ

Startup Ελλάδα

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη ιδιαιτερότητα. Ξεκινάτε στην Ελλάδα αλλά πρέπει να αποτανθείτε στην παγκόσμια αγορά.

Γιατί; Επειδή η πανέμορφη χώρα μας είναι πολύ μικρή για να χωρέσει εντός της μια τέτοια ανάπτυξη που να καλύπτει ένα βασικό όρο χρηματοδότησης από κεφάλαια του εξωτερικού. Αυτό της ραγδαίας κλιμάκωσης και ανάπτυξης της εταιρείας σας.

Ίδρυση startup στην Ελλάδα

Αυτό όμως δεν ισχύει απαραιτήτως και στον ίδιο βαθμό αν σκοπεύετε να κινηθείτε εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας όπου εκεί μπορείτε να βρείτε κρατικές πρωτοβουλίες στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας όπως το Elevate Greece.

Τον τελευταίο καιρό όμως και το βραδυκίνητο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση της χρηματοδοτικής και όχι μόνο ενίσχυσης των startups στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόσφατο συνέδριο του MoneyReview οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεσσάρων  συστημικών τραπεζών ότι οι startups στην Ελλάδα  βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής των ελληνικών τραπεζών παρακολουθώντας τόσο  τις εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας όσο  και με την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο λόγος της διαφοράς είναι απλός. Όταν απευθύνεστε σε ένα μεγάλο επενδυτικό οίκο του εξωτερικού, επιζητώντας και αντίστοιχα επενδυτικά κεφάλαια πρέπει να σταθείτε στο τι επιζητούν αυτοί και όχι εσείς.

Επιθυμούν να επενδύσουν σε σε νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις που είναι συνήθως υψηλού κινδύνου, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα για εκθετική ανάπτυξη.

Πρέπει να καταλάβετε ότι στα μάτια ενός VC ακόμα και τα πιο χρυσοποίκιλτα όνειρα σας για την επιχειρηματική σας πορεία μπορούν να αποτελούν άχρωμα και ανιαρά μεγέθη για τα δικά του δεδομένα.

Ζητούν να στηρίξουν μια επιχείρηση που η δράση της θα είναι αν όχι σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι υπερεθνική και θα έχει την δυνατότητα να αποφέρει γρήγορα μεγάλα κέρδη.

Οπότε τα θέλω σας εκτός του αναντίλεκτου γεγονότος σας ότι πρέπει να συμπίπτουν και να εξυπηρετούν τα θέλω των πιθανόν χρηματοδοτών σας πρέπει πρώτα να οριοθετηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν με τρόπο ξεκάθαρο αλλά ταυτόχρονα και αναλυτικό.

Με κίνδυνο να γίνουμε μονότονοι, κουραστικοί και ίσως αντιπαθείς το τι θέλετε έχει ελάχιστη ως μηδαμινή συνάφεια με την απόφαση που αρχικά καλείστε να πάρετε.

Το αν ξυπνάτε το πρωί δεν ενδιαφέρει κανέναν. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το τι έχετε να προσφέρετε στην κοινωνία και στην αγορά από την ώρα που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι σας.

Ζητάτε από κάποιον να πιστέψει σε εσάς και την ιδέα σας και να επενδύσει τα χρήματα του. Ο πρόχειρος όμως τρόπος καταγραφής και παρουσίασης της επιχειρηματικής σας ιδέας είναι αυτός που μιλάει και φωνάζει ότι πρώτα από όλα εσείς δεν έχετε πιστέψει σε αυτήν.

Αυτό μπορείτε να το επιδείξετε μέσα από ένα pitch desk. Κάποιοι νομίζουν ότι είναι απλά μια παρουσίαση σε powerpoint.

Δεν είναι. Είναι η απόδειξη ότι ξέρετε που θέλετε να πάτε και πως θα πάτε.

Είναι αυτό που θα σας ξεχωρίσει από αυτούς που έχουν μια ιδέα. Καλή ιδέα κάποιες φορές. Αλλά μένουν εκεί.

Δεν ξέρουν ποια είναι η αγορά στην οποία στοχεύουν. 

Δεν έχουν νούμερα για αυτήν και τις δυνατότητες της

Δεν έχουν να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο και μια ομάδα που μπορεί να το υπηρετήσει σωστά και με συνέπεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να βοηθήσουμε. Είτε η στόχευση σας είναι η Ελλάδα είτε ο κόσμος όλος.

Ήρθε η ώρα να πάμε στο επόμενο βήμα και να δούμε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν προτού “χτυπήσουμε” την πόρτα των επενδυτών.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ STARTUP

Για να επιτύχετε την χρηματοδότηση της startup σας χρειάζεται να κάνετε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση.

Με τον όρο παρουσίαση δεν εννοούμε να περιγράψετε απλά την ιδέα σας αλλά να δείξετε ότι έχετε συλλέξει όλα τα απαραίτητα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η ιδέα σας είναι βιώσιμη, με περιθώρια σημαντικής κερδοφορίας και επεκτασιμότητας παίρνοντας ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς σας.

Το ένστικτο σας δεν αρκεί και σίγουρα ούτε η ευφράδεια σας. Ένας τόνος από αυτά τα χρήσιμα κατά τα άλλα χαρακτηριστικά , δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα γραμμάριο δεδομένων.

Δείτε κάνοντας κλικ στις εικόνες που ακολουθούν  ένα αληθινό παράδειγμα για καθένα από  τα εργαλεία που πρέπει να έχετε έτοιμα όταν προχωρήσετε στο στάδιο της εύρεσης χρηματοδοτών για την startup σας.

Παράδειγμα Pitch Deck

Pitch Deck

Ένα pitch deck ή ένα slide deck είναι μια συνοπτική αλλά ενημερωτική περιγραφή της εταιρείας σας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρηματικό σας σχέδιο, το προϊόν και τις υπηρεσίες που προσφέρετε, τις οικονομικές προβλέψεις και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Το pitch deck σας θα πρέπει να λέει την ιστορία της επιχείρησής σας. Κάντε κλικ στην εικόνα επάνω για να δείτε ένα παράδειγμα από pitch deck

Παράδειγμα business plan

Business Plan

Ένα επιτυχημένο business plan χαρακτηρίζεται από την απλότητα, αμεσότητα και την δυνατότητα επαλήθευσης των δεδομένων που εμπεριέχει. Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε ένα business plan που έχουμε συντάξει για να πάρετε μια σαφή ιδέα για το τι πρέπει ένα άρτιο και ολοκληρωμένο business plan να περιέχει

Παράδειγμα οικονομικής πρόβλεψης

Οικονομικές Προβλέψεις

Οι οικονομικές προβλέψεις μιας αγοράς αφορούν όχι εκτιμήσεις αλλά εκτιμήσεις πάνω σε νούμερα και μεγέθη που μπορούν να επιβεβαιωθούν. Κάνοντας κλικ στην εικόνα μπορείτε να δείτε ένα αρχείο excel (xls ) που περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία που απαιτούνται

Pitch Deck

Δημιουργία μιας σύντομης αλλά περιεκτικής πρότασης. Πρέπει να εκμεταλευτούμε τα 15 λεπτά που θα μας παρέχει ο πιθανός χρηματοδότης. Αν όχι δεν θα υπάρξει για εμάς άλλος χρόνος και φυσικά οι ευκαιρίες σας για χρηματοδότηση συρρικνώνονται.

Business Plan

Αν το pitch deck κέρδισε το ενδιαφέρον του πιθανού χρηματοδότη μας τότε κάναμε το πρώτο βήμα της διαδρομής. Τώρα όμως θέλει να δει αναλυτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς μας στο pitch deck και στο αναλυτικότερο business plan.

Εύρεση επενδυτών

Σε συνεργασία με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού και τις βάσεις δεδομένων που διαθέτουν αναζητούμε πιθανούς χρηματοδότες στο εξωτερικό όπως φυσικά και εγχώριους επενδυτές μέσα από αντίστοιχες συνεργασίες.

Ο επικεφαλής της ομάδας μας Θανάσης Δαβαλάς έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του , μεταπτυχιακές και διδακτορικές , επάνω στο αντικείμενο της ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου και είναι διδάσκων στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν. Αιγαίου και tutor στο κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ και του Παν. Αιγαίου “Ψηφιακή Καινοτομία και Νεοφυής επιχειρηματικότητα ” όπως και μέντορας και αξιολογητής επί σειρά ετών στον Ψηφιακό Ακαδημαϊκό Επιταχυντή Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Δράσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με πλούσιο συγγραφικό και επιστημονικό έργο.

Οι τρεις πυλώνες της χρηματοδότησης μιας startups

Σκεφτείτε ένα τετράγωνο οικοδόμημα που ψάχνει να στηριχθεί. Θέλει ένα πυλώνα για κάθε μια του γωνία. Καλύψαμε τις τρεις αλλά μένει η τέταρτη. Αυτήν καλύπτει πάντα ο άνθρωπος.

Γιατί να προσλάβετε έναν Σύμβουλο Σχεδιασμού Pitch Deck;

Ο σύμβουλος σχεδιασμού pitch deck είναι ένα άτομο ή μια εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία pitch decks για πελάτες που αναζητούν χρηματοδότηση για την startup τους.

Το αποτελεσματικό pitching είναι δεν είναι απλά ένα σύνολο διαφανειών. Είναι ένας συνδυασμός γνώσης, απόδοσης και σχεδίασης που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατέχουν από τη φύση τους.

 Ένας ειδικός σχεδιασμού pitch deck σάς βοηθά να σχεδιάσετε το pitch deck σας, να καθορίσετε τη σωστή ιστορία για την εταιρεία σας και να αναλύσετε την επιχειρηματική στρατηγική σας.

Όσο πιο επαγγελματικά σχεδιασμένη είναι μια παρουσίαση, τόσο καλύτερη είναι η αρχική εντύπωση που θα έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές για εσάς και την εταιρεία σας. 

Όσο πιο εύκολο είναι για τους χρηματοδότες να καταλάβουν τι προσπαθείτε να πείτε, τόσο το καλύτερο. Το πιο πιθανό είναι να επιτύχετε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (χρηματοδότηση).

Η ουσία είναι ότι το μέλλον της ιδέας σας διακυβεύεται και έχετε μόνο λίγα λεπτά για να τραβήξετε την προσοχή ενός επενδυτή ή για να θαφτεί η ιδέα σας προτού αυτή καν ξεκινήσει.

 

Χρηματοδοτηση startup ΕλλαδαΓια τις επιχειρήσεις και τους startuppers από τον Δήμο Ζωγράφου οι ακόλουθες υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο πλαίσιο της λειτουργίας του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Δήμου Ζωγράφου. Επίσης σε κάθε μη κερδοσκοπικό οργανισμό όπως και σε ανέργους.

Στα πακέτα που ακολουθούν θα διαπιστώσετε ότι οι τιμές διαφέρουν ριζικά από αυτές της αγοράς.  Ο λόγος απλός. Δεν είμαστε κερδοσκοπικός οργανισμός και απλά επιζητούμε το κέρδος που θα μας επιτρέψει να λειτουργούμε και να συντηρούμε servers, υπηρεσίες και συνδρομές.

1ο βήμα: Σχεδιασμός Pitch Desk

Για χρηματοδότηση startup
€ 850 Εφάπαξ
  • Δημιουργία Pitch Desk μέχρι και 15 slides
  • Βασικό Business Plan
  • Βασικές Οικονομικές Προβλέψεις
Popular

2ο βήμα: Εύρεση επενδυτών

Εύρεση επενδυτών για χρηματοδότηση startup
€ 360 Τριμηνιαία διάρκεια
  • 10+ πιθανοί επενδυτές / μήνα
  • ΑngelList και LinkedIn profiles για επικοινωνία και το portfolio τους
  • Email επικοινωνίας (αν ανακαλυφθούν)
Popular

Εύρεση επενδυτών για χρηματοδότηση startup


Υπάρχουν πάνω από 40.000 επενδυτές που ταξινομούνται ανάλογα με τον τομέα στον οποίο επενδύουν.

Δεν θα χρειαστεί να απευθυνθείτε και στους 40.000 για να βρείτε τον κατάλληλο επενδυτή.

Οι ειδικοί μας στην Εύρεση Επενδυτών θα συντάξουν μια εξατομικευμένη λίστα επενδυτών μόνο για εσάς και θα σας στείλουν με email αυτήν τη λίστα σε εβδομαδιαία βάση, εάν συμμετέχετε στο επί πληρωμή πρόγραμμά μας.

Από πού προέρχονται αυτές οι επαφές με τους επενδυτές;

Πρώτον, το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων πληρώνει για όλες τις ακριβές υπηρεσίες επενδυτικών δεδομένων (Crunchbase, Pitchbook, κ.λπ. ), οπότε δεν χρειάζεται να το κάνετε, στη συνέχεια τις συγκεντρώνουμε, τις αφαιρούμε και τις τακτοποιούμε με τρόπο που καθιστά απλό για εμάς το να προμηθεύουμε τις καλύτερες δυνατές επαφές επενδυτών σε εσάς, με βάση τον κλάδο και την τοποθεσία που παρείχατε. Φροντίζουμε να ενημερώνουμε τα δεδομένα με νέους επενδυτές και νέες πληροφορίες τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 μήνες.

Τι είδους επενδυτές μπορώ να βρω στην Εύρεση Επενδυτών;

 

Θα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε επενδυτές με επωνυμία όπως ενδεικτικά ο Fred Wilson, της Union Square Ventures και θα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πραγματικά συγκεκριμένους εξειδικευμένους επενδυτές σε διάφορους τομείς όπως HealthTech, Fintech, SaaS, ECommerce κ.λπ.

Παράλληλα αναλαμβάνουμε την επικοινωνία με πολλούς φορείς ,θεσμικούς και μη, της αγοράς προκειμένου να προωθήσουμε το εγχείρημα σας δίνοντας του θετική δημοσιότητα αν και εφόσον αυτή κριθεί χρήσιμη και απαραίτητη.

Το 2ο βήμα για την εύρεση επενδυτών έχει ως προαπαιτούμενο την δημιουργία του πρώτου βήματος από την πλευρά μας και για να μην υπάρχει καν η υποψία ότι είναι οικονομικοί λόγοι εξηγούμαστε:

Το αν το επιχειρηματικό σας σχέδιο μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το εσωτερικό μόνο ή και από το εξωτερικό το ξέρουμε μόνο όταν συντάξουμε το business plan σας και όχι όταν ακούσουμε την ιδέα σας. Κάθε συζήτηση χωρίς δεδομένα δεν είναι παρά συζήτηση καφενείου ακόμα και αν διεξαχθεί με τις καλύτερες προθέσεις.

 

Rate this page