Χρηματοδότηση startup Ελλάδα

Pitch Deck | Business Plan | Οικονομικές προβλέψεις | Εύρεση επενδυτών

STARTUP ΕΛΛΑΔΑ
Startup Ελλάδα

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη ιδιαιτερότητα. Ξεκινάτε στην Ελλάδα αλλά πρέπει να αποτανθείτε στην παγκόσμια αγορά. Γιατί; Επειδή η πανέμορφη χώρα μας είναι πολύ μικρή για να χωρέσει εντός της μια τέτοια ανάπτυξη που να καλύπτει ένα βασικό όρο χρηματοδότησης από κεφάλαια του εξωτερικού. Αυτό της ραγδαίας κλιμάκωσης και ανάπτυξης της εταιρείας σας.

Ίδρυση startup στην Ελλάδα

Αυτό όμως δεν ισχύει απαραιτήτως και στον ίδιο βαθμό αν σκοπεύετε να κινηθείτε εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας όπου εκεί μπορείτε να βρείτε κρατικές πρωτοβουλίες στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας όπως το Elevate Greece. Τον τελευταίο καιρό όμως και το βραδυκίνητο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση της χρηματοδοτικής και όχι μόνο ενίσχυσης των startups στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόσφατο συνέδριο του MoneyReview οι διευθύνοντες σύμβουλοι τεσσάρων  συστημικών τραπεζών ότι οι startups στην Ελλάδα  βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής των ελληνικών τραπεζών παρακολουθώντας τόσο  τις εξελίξεις στο χώρο της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας όσο  και με την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων προς την κατεύθυνση αυτή. Ο λόγος της διαφοράς είναι απλός. Όταν απευθύνεστε σε ένα μεγάλο επενδυτικό οίκο του εξωτερικού, επιζητώντας και αντίστοιχα επενδυτικά κεφάλαια πρέπει να σταθείτε στο τι επιζητούν αυτοί και όχι εσείς.

Επιθυμούν να επενδύσουν σε σε νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις που είναι συνήθως υψηλού κινδύνου, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα για εκθετική ανάπτυξη. Πρέπει να καταλάβετε ότι στα μάτια ενός VC ακόμα και τα πιο χρυσοποίκιλτα όνειρα σας για την επιχειρηματική σας πορεία μπορούν να αποτελούν άχρωμα και ανιαρά μεγέθη για τα δικά του δεδομένα. Ζητούν να στηρίξουν μια επιχείρηση που η δράση της θα είναι αν όχι σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι υπερεθνική και θα έχει την δυνατότητα να αποφέρει γρήγορα μεγάλα κέρδη.

Οπότε τα θέλω σας εκτός του αναντίλεκτου γεγονότος σας ότι πρέπει να συμπίπτουν και να εξυπηρετούν τα θέλω των πιθανόν χρηματοδοτών σας πρέπει πρώτα να οριοθετηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν με τρόπο ξεκάθαρο αλλά ταυτόχρονα και αναλυτικό. Με κίνδυνο να γίνουμε μονότονοι, κουραστικοί και ίσως αντιπαθείς το τι θέλετε έχει ελάχιστη ως μηδαμινή συνάφεια με την απόφαση που αρχικά καλείστε να πάρετε. Το αν ξυπνάτε το πρωί δεν ενδιαφέρει κανέναν. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το τι έχετε να προσφέρετε στην κοινωνία και στην αγορά από την ώρα που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι σας. Ζητάτε από κάποιον να πιστέψει σε εσάς και την ιδέα σας και να επενδύσει τα χρήματα του. Ο πρόχειρος όμως τρόπος καταγραφής και παρουσίασης της επιχειρηματικής σας ιδέας είναι αυτός που μιλάει και φωνάζει ότι πρώτα από όλα εσείς δεν έχετε πιστέψει σε αυτήν.

Αυτό μπορείτε να το επιδείξετε μέσα από ένα pitch desk. Κάποιοι νομίζουν ότι είναι απλά μια παρουσίαση σε powerpoint. Δεν είναι. Είναι η απόδειξη ότι ξέρετε που θέλετε να πάτε και πως θα πάτε. Είναι αυτό που θα σας ξεχωρίσει από αυτούς που έχουν μια ιδέα. Καλή ιδέα κάποιες φορές. Αλλά μένουν εκεί. Δεν ξέρουν ποια είναι η αγορά στην οποία στοχεύουν. Δεν έχουν νούμερα για αυτήν και τις δυνατότητες της. Δεν έχουν να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο και μια ομάδα που μπορεί να το υπηρετήσει σωστά και με συνέπεια. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να βοηθήσουμε. Είτε η στόχευση σας είναι η Ελλάδα είτε ο κόσμος όλος.

Ήρθε η ώρα να πάμε στο επόμενο βήμα και να δούμε ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν προτού “χτυπήσουμε” την πόρτα των επενδυτών.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ STARTUP

Για να επιτύχετε την χρηματοδότηση της startup σας χρειάζεται να κάνετε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση. Με τον όρο παρουσίαση δεν εννοούμε να περιγράψετε απλά την ιδέα σας αλλά να δείξετε ότι έχετε συλλέξει όλα τα απαραίτητα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η ιδέα σας είναι βιώσιμη, με περιθώρια σημαντικής κερδοφορίας και επεκτασιμότητας παίρνοντας ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς σας. Το ένστικτο σας δεν αρκεί και σίγουρα ούτε η ευφράδεια σας. Ένας τόνος από αυτά τα χρήσιμα κατά τα άλλα χαρακτηριστικά , δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα γραμμάριο δεδομένων.

Δείτε κάνοντας κλικ στους συνδέσμους που ακολουθούν  ένα αληθινό παράδειγμα για καθένα από  τα εργαλεία που πρέπει να έχετε έτοιμα όταν προχωρήσετε στο στάδιο της εύρεσης χρηματοδοτών για την startup σας.

Pitch Deck

Ένα pitch deck ή ένα slide deck είναι μια συνοπτική αλλά ενημερωτική περιγραφή της εταιρείας σας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρηματικό σας σχέδιο, το προϊόν και τις υπηρεσίες που προσφέρετε, τις οικονομικές προβλέψεις και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Το pitch deck σας θα πρέπει να λέει την ιστορία της επιχείρησής σας. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ένα παράδειγμα από pitch deck.

Business Plan

Ένα επιτυχημένο business plan χαρακτηρίζεται από την απλότητα, αμεσότητα και την δυνατότητα επαλήθευσης των δεδομένων που εμπεριέχει. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ένα business plan που έχουμε συντάξει για να πάρετε μια σαφή ιδέα για το τι πρέπει ένα άρτιο και ολοκληρωμένο business plan να περιέχει.

Οικονομικές προβλέψεις

Οι οικονομικές προβλέψεις μιας αγοράς αφορούν όχι εκτιμήσεις αλλά εκτιμήσεις πάνω σε νούμερα και μεγέθη που μπορούν να επιβεβαιωθούν. Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε ένα αρχείο excel (xls ) που περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία που απαιτούνται.

Pitch Deck

Δημιουργία μιας σύντομης αλλά περιεκτικής πρότασης. Πρέπει να εκμεταλευτούμε τα 15 λεπτά που θα μας παρέχει ο πιθανός χρηματοδότης. Αν όχι δεν θα υπάρξει για εμάς άλλος χρόνος και φυσικά οι ευκαιρίες σας για χρηματοδότηση συρρικνώνονται.

Business Plan

Αν το pitch deck κέρδισε το ενδιαφέρον του πιθανού χρηματοδότη μας τότε κάναμε το πρώτο βήμα της διαδρομής. Τώρα όμως θέλει να δει αναλυτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς μας στο pitch deck και στο αναλυτικότερο business plan.

Εύρεση επενδυτών

Σε συνεργασία με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού και τις βάσεις δεδομένων που διαθέτουν αναζητούμε πιθανούς χρηματοδότες στο εξωτερικό όπως φυσικά και εγχώριους επενδυτές μέσα από αντίστοιχες συνεργασίες.

5/5 - (24 votes)