Web Design 2023. Οι τάσεις μέσα στο έτος

Web Design Trends 2023

Web Design 2023. Οι τάσεις μέσα στο έτος

Καθώς διανύουμε το 2023, οι τάσεις στον σχεδιασμό ιστοσελίδων συνεχίζουν να εξελίσσονται, αντανακλώντας τις αλλαγές στην τεχνολογία, την κουλτούρα και τις ανάγκες των χρηστών. Από την αύξηση της προσβασιμότητας και την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι την επιστροφή της αισθητικής Y2K και την αγκαλιά του μινιμαλισμού, το 2023 αναμένεται να είναι ένα σημαντικό έτος για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε μερικές από τις κορυφαίες τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν τον κόσμο του web design το 2023, παρουσιάζοντας παραδείγματα από κορυφαία άρθρα στον τομέα.

Web Design 2023 – Increased Web Accessibility

Web Design 2023 - Increased Web Accessibility  Όπως αναφέρει το άρθρο του dribbble.com που μπορείτε να διαβάσετε εδώ στις 18 Μαρτίου 2022, το Τμήμα Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα σύνολο οδηγιών σχετικά με την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων και τον Νόμο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες, έναν νόμο κατά των διακρίσεων που εγκρίθηκε το 1990. Σύμφωνα με τις ενημερωμένες οδηγίες, οι εμπορικές ιστοσελίδες καλύπτονται από τον Τίτλο III του ADA. Ο Τίτλος III ισχύει για επιχειρήσεις που είναι “ανοιχτές στο κοινό”, όπως τράπεζες, λιανικά καταστήματα, νοσοκομεία, εστιατόρια και χώροι παραστατικών τεχνών. Ισχύει επίσης για επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλες “μόνο online” επιχειρήσεις.

Παρόλο που οι οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνουν αυστηρούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις, προσφέρουν κάποιες κατευθύνσεις για την εξάλειψη των εμποδίων στην προσβασιμότητα. Ως αποτέλεσμα, μία από τις μεγαλύτερες τάσεις σχεδίασης ιστοσελίδων του 2023 είναι η ζήτηση για προσβάσιμα σχέδια. Για παράδειγμα, οι ιστοσελίδες με ενσωματωμένα βίντεο θα πρέπει να προσφέρουν υπότιτλους για να βοηθήσουν τους χρήστες με οπτικές αναπηρίες να κατανοήσουν το περιεχόμενο. Οι προσβάσιμες ιστοσελίδες επίσης διευκολύνουν τους χρήστες να αντιλαμβάνονται πληροφορίες και να πλοηγούνται στις διεπαφές χρήστη.

Web Design 2023 -Nostalgia and the Y2K aesthetic 

Όπως αναφέρει το άρθρο του webflow.com που μπορείτε να διαβάσετε εδώ φέτος, αναμένουμε να δούμε την αισθητική του Y2K να συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια αναβίωση του στυλ των αρχών του 2000 σε όλα, από τη μόδα και τη μουσική, μέχρι τον εσωτερικό σχεδιασμό και ακόμη και την τέχνη. Φυσικά, αυτή η τάση διαπερνά και τον σχεδιασμό και τον ιστό.

Οι τάσεις της νοσταλγίας ιστορικά κινούνται σε έναν κύκλο 40 ετών (κάποιοι λένε 30, άλλοι 50). Με την άνοδο των κοινωνικών μέσων, η υιοθέτηση και η κοινή χρήση νέων τάσεων έχουν γίνει πιο προσβάσιμες, επομένως αυτός ο κύκλος επιταχύνεται. Και τώρα, 23 χρόνια μετά το Y2K, οι αισθητικές της αλλαγής του αιώνα επιστρέφουν με πλήρη δύναμη.

Ορισμένοι σχεδιαστές ακολουθούν αυτήν την τάση προς μια ρετροφουτουριστική κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας τις αισθητικές του Vaporwave, Glitch, και Cybercore. Άλλοι απλώς ενσωματώνουν συγκεκριμένα στοιχεία του σχεδιασμού Y2K, όπως η χρήση ρετρό γραμματοσειρών, εικόνες και γραμματοσειρές εικονοστοιχείων, ή προσαρμοσμένους δρομείς.

Web Design 2023 – Minimalism 

Όπως αναφέρει το άρθρο του hubspot.com που μπορείτε να διαβάσετε εδώ .Ηδη από το 2017  οι σχεδιαστές ιστοσελίδων αγκάλιασαν τον μινιμαλισμό, επικεντρώνοντας στην παρουσίαση μόνο των απαραίτητων στοιχείων. Αυτή η τάση σχεδίασης ιστοσελίδων, γνωστή ως “υπερ-μινιμαλισμός”, μπορεί να είναι εξαιρετική για την εμπειρία του χρήστη και τους χρόνους φόρτωσης. Η ιστοσελίδα του σχεδιαστή Mathieu Boulet είναι επικεντρωμένη γύρω από μερικούς επιλεγμένους συνδέσμους προς τα κοινωνικά του προφίλ και πληροφορίες. Αυτή η υπερ-μινιμαλιστική προσέγγιση μπορεί να έχει θετική επίδραση στην εμπειρία του χρήστη και την απόδοση της ιστοσελίδας.

Web Design 2023 – Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)

Web Design 2023 - Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) Όπως αναφέρει άρθρο του gillde.com που μπορείτε να διαβάσετε εδώ στον σχεδιασμό ιστοσελίδων, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση και τη βελτίωση διαφόρων διαδικασιών. Για παράδειγμα, η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αυτόματων παλετών χρωμάτων, επιτρέποντας στους web designers να επιτυγχάνουν την τέλεια αρμονία χρωμάτων χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσουν ημέρες στην προσαρμογή των χρωμάτων.

Επιπλέον, η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσαρμογή του περιεχομένου που παρουσιάζεται σε κάθε χρήστη, βελτιώνοντας την εμπειρία τους και κρατώντας τους ενεργούς και ενδιαφερόμενους. Αυτό μπορεί να σημαίνει την εμφάνιση προσωποποιημένων προτάσεων προϊόντων σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ή την προσαρμογή της διάταξης και του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας με βάση τις προηγούμενες ενέργειες του χρήστη.

Τέλος, η AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών και την ανάπτυξη βελτιωμένων στρατηγικών UX. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάλυση των μοτίβων πλοήγησης, την κατανόηση των σημείων που προκαλούν σύγχυση ή δυσαρέσκεια στους χρήστες, και την προσαρμογή του σχεδιασμού της ιστοσελίδας ανάλογα.

Web Design 2023 – Fluid and Organic Shapes

Όπως αναφέρει άρθρο του theedigital.com που μπορείτε να διαβάσετε εδώ το 2023, οι οργανικές ή ρευστές μορφές (Fluid and Organic Shapes) αναμένεται να κυριαρχήσουν στον σχεδιασμό ιστοσελίδων. Οι οργανικές ή ρευστές μορφές είναι οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει ευθείες γραμμές. Σκεφτείτε τις μορφές που συμβαίνουν στη φύση, όπως οι λόφοι, και οι άκρες ενός λίμνης ή ποταμού, που είναι ασύμμετρες και στρογγυλεμένες.

Οι ρευστές μορφές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διαχωρίσετε τμήματα μιας ιστοσελίδας χωρίς σκληρές γραμμές ή γωνίες. Είναι επίσης καταπληκτικές για χρήση στο παρασκήνιο, όπως πώς το Android χρησιμοποιεί κύκλους πίσω από τα προϊόντα στην αρχική σελίδα τους.

Web Design 2023 – Animated Product Reveals

Όπως αναφέρει άρθρο του 99designs.com που μπορείτε να διαβάσετε εδώ Τα Animated Product Reveals είναι μια τεχνική σχεδίασης ιστοσελίδων που χρησιμοποιείται για να προσθέσει δραματικότητα και ενδιαφέρον στην παρουσίαση ενός προϊόντος. Αυτό συχνά επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης κινούμενων γραφικών ή εφέ που αποκαλύπτουν το προϊόν σταδιακά, συχνά σε συνδυασμό με την κύλιση της σελίδας ή την αλληλεπίδραση του χρήστη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει την προσοχή του χρήστη, να αυξήσει την αναμονή και να κάνει την αποκάλυψη του προϊόντος πιο εντυπωσιακή και μνημειώδη.

Καθώς κλείνουμε αυτήν την επισκόπηση των τάσεων σχεδιασμού και κατασκευής ιστοσελίδων για το 2023, είναι σαφές ότι οι σχεδιαστές ιστοσελίδων θα έχουν πολλές ευκαιρίες για να πειραματιστούν, να καινοτομήσουν και να προσαρμοστούν στις αλλαγές της τεχνολογίας και των προτιμήσεων των χρηστών.

Είτε πρόκειται για την εξερεύνηση νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, είτε για την επαναφορά παλαιότερων τάσεων με μια σύγχρονη περιστροφή, το 2023 αναμένεται να είναι ένα συναρπαστικό έτος για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων.Ανυπομονούμε να δούμε πώς αυτές οι τάσεις θα εξελιχθούν και πώς θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε και αλληλεπιδρούμε με τον ψηφιακό κόσμο

Rate this post

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *