Web Designer vs Web Developer – 2023/2024

Web Designer vs Web Developer

 

Οι Web Designers και οι Web Developers είναι δύο βασικοί ρόλοι στον κόσμο της δημιουργίας ιστοσελίδων. Παρόλο που συχνά συνεργάζονται, οι ευθύνες τους είναι διαφορετικές. Ας εξετάσουμε τις βασικές τους διαφορές:

Web Designer vs Web Developer. Τι κάνει ο καθένας;

  • Web Designer vs Web Developer. O ρόλος του web designer Web Designers: Οι web designers είναι υπεύθυνοι για την σχεδίαση του layout και του σχεδιασμού της ιστοσελίδας. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία του σχεδίου της ιστοσελίδας, την επιλογή χρωμάτων και γραμματοσειρών, και τη δημιουργία γραφικών στοιχείων παρότι κάποια από αυτά μπορούν να αποτελέσουν το αντικείμενο εργασίας ενός γραφίστα που απλά παραδίδει έτοιμα τα στοιχεία αυτά (π.x. banners , logo κ.α) σε προκαθορισμένες συνήθως διαστάσεις.
    Ένας web designer επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και τη δομή των ιστοσελίδων, εξασφαλίζοντας ότι είναι χρηστικές, λειτουργικές και ελκυστικές για τους χρήστες. Ασχολούνται με τη διαδραστικότητα, την αλληλεπίδραση και την εμπειρία του χρήστη στο διαδίκτυο.Ένας γραφίστας, από την άλλη πλευρά, είναι ειδικός στον οπτικό σχεδιασμό και δημιουργεί γραφικά για διάφορες εφαρμογές, όπως εκτυπώσεις, διαφημίσεις, λογότυπα και πολλά άλλα, χωρίς να επικεντρώνεται απαραίτητα στην ψηφιακή εμπειρία του χρήστη. 
  • Web Designer vs Web Developer. O ρόλος του web developer Web Developers:  Είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του κώδικα που κάνει την ιστοσελίδα να λειτουργεί ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν ότι η ιστοσελίδα λειτουργεί σωστά σε διάφορους περιηγητές ( browsers)  και σε κινητές συσκευές και tablets ενώ ορισμένες φορές επιφορτίζονται και με την ευθύνη για την διαδικτυακή ασφάλεια ( cyber security) μιας ιστοσελίδας και ενός eshop.Oι web developers είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία και ανάπτυξη των λειτουργικών στοιχείων της ιστοσελίδας.
    Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία κώδικα HTML, CSS και JavaScript, και τη δημιουργία του αντίστοιχοθ κώδικα για τη λειτουργία των στοιχείων μιας ιστοσελίδας .(π.χ. ο web designer δημιουργεί μια φόρμα επικοινωνίας και ο web developer γράφει τον κώδικα προκειμένου αυτή η φόρμα να αποστέλλει τα στοιχεία της φόρμας σε κάποιο προκαθορισμένο email ή να εγγράφονται οι πληροφορίες αυτές σε μια βάση δεδομένων – π.χ. mysql)

Web Designer vs Web Developer. Δεξιότητες και Εργαλεία:

  • Designers: Χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το WordPress, Adobe Dreamweaver και InVision Studio. Κατανοούν τις αρχές της αισθητικής και πώς να τις εφαρμόσουν για να δημιουργήσουν μια ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο.
  • Developers: Χρησιμοποιούν διαφορετικά λογισμικά, όπως τα Angular.JS, Chrome DevTools και Sass. Παρόλο που γράφουν κώδικα, λαμβάνουν υπόψη τους την εμπειρία του χρήστη.

Web Designer vs Web Developer. Διαφορές στις Δεξιότητες:

Οι web designers είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στις δημιουργικές πτυχές, ενώ οι web  developers επικεντρώνονται στο πώς να υλοποιήσουν αυτήν την οπτική. Οι designers συχνά ειδικεύονται στη δημιουργία διεπαφών χρήστη ή εμπειριών χρήστη, ενώ οι developers μπορεί να ειδικεύονται σε διαφορετικά τμήματα της ιστοσελίδας: front-end, back-end ή full-stack.

Ας δούμε τις βασικές διαφορές μεταξύ των front-end, back-end και full-stack developers:

  1. Front-end Developer (Προγραμματιστής Περιβάλλοντος Χρήστη)

    • Ευθύνες: Ασχολείται με το τμήμα της ιστοσελίδας που βλέπει ο χρήστης. Είναι υπεύθυνος για την οπτική απεικόνιση και την αλληλεπίδραση της ιστοσελίδας.
    • Τεχνολογίες: HTML, CSS, JavaScript, jQuery, Bootstrap και πλαίσια όπως React, Angular ή Vue.js.
    • Στόχος: Δημιουργία ελκυστικών και αποδοτικών διεπαφών χρήστη.
  2. Back-end Developer (Προγραμματιστής Συστήματος)

    • Ευθύνες: Ασχολείται με τον  κώδικα που τρέχει “πίσω” από τις ιστοσελίδες στον server φιλοξενίας  και διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων.
    • Τεχνολογίες: Γλώσσες προγραμματισμού όπως Python, Ruby, Java, PHP, Node.js και βάσεις δεδομένων όπως MySQL (η συνηθήστερη και δημοφιλέστερη λύση αυτή την χρονική περίοδο τουλάχιστον) , PostgreSQL ή MongoDB.
    • Στόχος: Διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ιστοσελίδας, διαχείριση των δεδομένων και επικοινωνία με το front-end.
  3. Full-stack Developer

    • Ευθύνες: Έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες τόσο ενός front-end όσο και ενός back-end developer. Μπορεί να δουλέψει σε ολόκληρη τη στοίβα τεχνολογίας της ιστοσελίδας.
    • Τεχνολογίες: Συνδυάζει τις τεχνολογίες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται τόσο στο front-end όσο και στο back-end.
    • Στόχος: Δημιουργία και συντήρηση της ιστοσελίδας από την αρχή μέχρι το τέλος, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα τμήματα λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους.

Σε γενικές γραμμές, οι front-end developers επικεντρώνονται στο τι βλέπει και με τι αλληλεπιδρά ο χρήστης, οι back-end developers στο πώς λειτουργεί η ιστοσελίδα, ενώ οι full-stack developers έχουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη δημιουργία και λειτουργία της ιστοσελίδας.

Ας εξετάσουμε τώρα τα σημεία που πρέπει να διαθέτει ένας web designer και κυρίως ένας wordpress web designer που είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία κατασκευάζονται οι περισσότερες ιστοσελίδες παγκοσμίως

WordPress Web Designer

Ένας WordPress web designer ή ιδιοκτήτης εταιρείας δημιουργίας ιστοσελίδων πρέπει να διαθέτει μια σειρά από δεξιότητες που συνδυάζουν τόσο την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη όσο και τις διοικητικές ικανότητες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι δεξιότητες και γιατί είναι σημαντικές:

  1. HTML: Το HTML είναι η βάση των ιστοσελίδων και επιτρέπει τη δημιουργία της δομής τους. Η γνώση του HTML είναι απαραίτητη για την κατασκευή και την προσαρμογή των ιστοσελίδων στο WordPress. Ουσιαστικά δεν είναι μια γλώσσα προγραμματισμού με την κλασική έννοια αλλά μια περιγραφική γλώσσα μέσω της οποίας καθορίζεται η θέση των διαφόρων αντικειμένων μιας σελίδας.
  2. CSS: Το CSS καθορίζει την εμφάνιση της ιστοσελίδας, όπως τα χρώματα, τα γραμματοσειρά και τη διάταξη. Είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ελκυστικών και επαγγελματικών ιστοσελίδων.
  3. JavaScript: Το JavaScript είναι υπεύθυνο για τη δυναμική συμπεριφορά των ιστοσελίδων και επιτρέπει τη δημιουργία διαδραστικών εφαρμογών. Είναι σημαντικό για την προσφορά μιας πλούσιας εμπειρίας χρήστη.
  4. PHP, Java, ASP, ή Perl: Αυτές οι γλώσσες προγραμματισμού είναι απαραίτητες για την κατασκευή δυναμικών ιστοσελίδων. Η PHP είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το WordPress, καθώς είναι η βάση του.
  5. Bootstrap: Το Bootstrap είναι ένα εργαλείο που επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης με έτοιμα στοιχεία κώδικα. Εξοικονομεί χρόνο και βοηθά στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα του διαδικτύου.
  6. Responsive Design: Η δυνατότητα δημιουργίας ιστοσελίδων που προσαρμόζονται σε διάφορες συσκευές είναι ζωτικής σημασίας στη σημερινή εποχή των κινητών και των tablet.
  7. SEO Knowledge: Η γνώση της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO) είναι απαραίτητη για την κατασκευή ιστοσελίδων που είναι ορατές στις μηχανές αναζήτησης και προσελκύουν επισκέπτες.
  8. Strategic Thinking: Η στρατηγική σκέψη βοηθά στον καθορισμό και την επίτευξη στόχων, καθώς και στην κατανόηση της αγοράς και του ανταγωνισμού.
  9. Goal Setting: Η οριοθέτηση σαφών και μετρήσιμων στόχων είναι κρίσιμη για την κατεύθυνση και την απόδοση της ομάδας.
  10. Business Communication: Η ικανότητα να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τους πελάτες, τους συνεργάτες και την ομάδα σας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της επιχείρησης.

Συνοψίζοντας, ένας WordPress designer ή ιδιοκτήτης εταιρείας κατασκευής eshop πρέπει να διαθέτει μια σειρά από τεχνικές και διοικητικές δεξιότητες για να είναι επιτυχημένος. Η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση είναι κλειδί για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο του διαδικτύου.

WordPress Developer

Βάσει άρθρου από το Indeed, οι WordPress Developers είναι επαγγελματίες που διαχειρίζονται τις πιο σύνθετες πτυχές της χρήσης ή της συντήρησης ενός WordPress ιστότοπου. Έχουν συχνά περισσότερη εμπειρία στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδων σε σχέση με τον μέσο χρήστη.

Κύριες Ευθύνες:

  • Δημιουργία προσαρμοσμένων plugins, θεμάτων ή modules.
  • Κατασκευή sitemaps ή wireframes για ιστοσελίδες.
  • Μετατροπή μιας ιστοσελίδας σε ένα WordPress site.
  • Ανασχεδιασμός ιστοσελίδων για βελτιστοποίηση της απόδοσης και των SEO rankings.
  • Εξέταση ή αποσφαλμάτωση του WordPress codebase για βελτιστοποίηση της απόδοσης.
  • Εκτέλεση front-end και back-end ανάπτυξης.
  • Διαχείριση πολλαπλών έργων ταυτόχρονα.
  • Επικοινωνία με πελάτες.
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες με πιθανούς πελάτες.
  • Εκτέλεση υποστηρικτικών και συντηρητικών εργασιών, όπως backups και security scans.

Απαιτούμενες Γνώσεις:

  • Προγραμματιστικές γλώσσες όπως PHP, HTML, CSS, και JavaScript.
  • Εξοικείωση με διάφορα WordPress προϊόντα ή plugins.

Ειδικότητες:

  1. Core Developer: Διαχειρίζονται τον πυρήνα του WordPress.
  2. Plugin Developer: Δημιουργούν προσαρμοσμένα plugins.
  3. Theme Developer: Δημιουργούν προσαρμοσμένα θέματα.

Οι WordPress Developers μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μέλη μιας ομάδας σε μια εταιρεία. Η εξειδίκευση σε συγκεκριμένες περιοχές του WordPress, όπως η ανάπτυξη πυρήνα, θεμάτων ή plugins, μπορεί να αυξήσει τις ευκαιρίες για εργασία και ανάπτυξη στον τομέα.

Οικονομικές Προοπτικές:

Στην Ελλάδα, οι εταιρείες που ασχολούνται με το web design και web development συχνά απασχολούν τους ίδιους επαγγελματίες για τις γραφιστικές εργασίες και την ανάπτυξη των ιστοσελίδων. Ωστόσο, υπάρχουν και μεγαλύτερες εταιρείες που απασχολούν περισσότερο προσωπικό και μπορούν να κάνουν καλύτερο διαχωρισμό των ρόλων όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του log.gr που μπορείτε να δείτε εδώ

Οι επαγγελματίες στον τομέα του web design και web development στην Ελλάδα μπορούν να βρουν εργασία σε εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων, ψηφιακά πρακτορεία, ή ως freelancers που μπορείτε να δείτε στην σελίδα freelancer.gr κάνοντας κλικ εδώ.  Αναζητώντας από τις σχετικές ειδικότητες διαπιστώσαμε ότι ο  μέσος όρος αμοιβής ενός web designer στην Ελλάδα είναι περίπου 30 ευρώ την ώρα ενώ ενός web developer ανέρχεται σε περίπου  33 ευρώ την ώρα.

Η ζήτηση για αυτούς τους επαγγελματίες είναι συνεχώς αυξανόμενη, καθώς οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αναγνωρίζουν τη σημασία της παρουσίας τους στο διαδίκτυο.Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση περιλαμβάνουν web designers, διαδικτυακό μάρκετινγκ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ανάπτυξη εφαρμογών για smartphones και tablets όπως μπορείτε να διαβάσετε σε άρθρο του  thesstoday.gr κάνοντας κλικ εδώ

Πως μπορώ να γίνω web designer ή web developer;

Βάσει των πληροφοριών που παρέχονται από τον ιστότοπο goseminars.gr, το πρόγραμμα MicroMaster in Web Design & Development είναι ένα κοινό επαγγελματικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εργαστηρίου ΤΠΕ Ήρων. Το πρόγραμμα συνδυάζει την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική διάσταση, προσφέροντας στους σπουδαστές μια ολιστική άποψη για την δημιουργία, προώθηση και συντήρηση ιστοσελίδων.

Για τους web designers:

  • Θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από επαγγελματίες του χώρου, κάνοντας πρακτική εξάσκηση και αποκτώντας πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο επαγγελματικών ευκαιριών.
  • Θα αποκτήσουν γνώσεις σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, προώθηση ιστοσελίδων (SEO), διαφήμιση στο internet και τον τομέα του Cyber Security.

Για τους web developers:

  • Θα εκπαιδευτούν στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις για να πιστοποιηθούν σαν Certified Cyber Security Expert ή σαν Certified DPO από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το πρόγραμμα είναι αποκλειστικά online με διάρκεια 1 έτος και παρέχει 19,2 ECTS.  Το σύστημα ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) αποτελεί έναν μηχανισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη, σχεδιασμένο για να ενισχύσει την διαφάνεια στα ακαδημαϊκά προγράμματα και τα μαθήματα.

Είναι όμως παράλληλα και το μοναδικό πρόγραμμα που αναγνωρίζεται από την  Σ.Ε.Δ.Ε. , τον σύνδεσμο των ελληνικών εταιρειών κατασκευής και προώθησης ιστοσελίδων που με την ολοκλήρωση του μπορείτε είτε να γίνεται μέλος του συνδέσμου ή να εργαστείτε σε κάποιες από τις εταιρείες μέλη του που μπορείτε να δείτε εδώ

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 950 ευρώ, με διαθέσιμες εκπτώσεις για πρόωρη εγγραφή και άλλες κατηγορίες  ενώ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες σελίδες:

Συμπέρασμα:

Είτε είστε web designer είτε web developer, είναι σημαντικό να κατανοείτε τον ρόλο του άλλου για να δημιουργείτε ιστοσελίδες που είναι τόσο ελκυστικές όσο και λειτουργικές. Και οι δύο ρόλοι είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης ιστοσελίδας.

5/5 - (2 votes)